Wijziging energielabel per 2021

Wijziging energielabel per 2021

Ben je van plan om binnenkort je huis te gaan verkopen of twijfel je hier nog over? Vraag dan alvast het energielabel aan van jouw woning. Doe dit, dit jaar nog!

Energielabel nu al aanvragen

Waarom nu al het energielabel aanvragen voor mijn woning, als ik nog niet zeker ben, dat ik mijn huis ga verkopen?

Ga je je huis verkopen, dan ben je verplicht dat er tijdens de eigendomsoverdracht van de woning een definitief energielabel aanwezig is. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is.

Het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) is 10 jaar geldig, en kan nu nog digitaal worden aangevraagd voor € 7,50 via de website www.energielabelvoorwoningen.nl.

Energielabel per januari 2021

Per januari 2021 gaat dit veranderen. De manier van het bepalen, hoe energiezuinig je woning is, gaat veranderen. Je kunt dan niet meer zelf een energielabel aanvragen van jouw woning.

Voor het nieuwe label zijn er nieuwe standaarden (NTA 8800). Hiervoor komt een vakbekwaam adviseur bij jou langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur de woning. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoe energiezuinig jouw woning is.

Zo krijg je een veel uitgebreider en nauwkeuriger energielabel. Daarnaast komen er aanbevelingen voor verduurzaming op het label te staan.

Kosten nieuwe label

De kosten voor dit uitgebreide energielabel zullen een stuk hoger liggen dan voor het huidige energielabel. Naar verwachting worden de kosten voor het energielabel per 1 januari 2020 gemiddeld € 190,- voor eengezinswoningen en gemiddeld € 100,- voor appartementen. De uiteindelijke prijs zal na 1 januari 2021 duidelijke worden.

Wij vinden het belangrijk om jou hierop te wijzen zodat jij, bij de verkoop, niet voor een onaangename verassing komt te staan.

Wil je meer informatie over het energielabel of twijfel je wanneer het beste moment is om je woning te verkopen? Wij adviseren jou graag!