Jubelton ontvangen en nog geen woning gevonden? Geen stress…

Jubelton ontvangen en nog geen woning gevonden? Geen stress…

Jubelton ontvangen en nog geen woning gevonden? Geen stress…

Het einde van 2022 is in zicht. Dit jaar mag iemand nog een belastingvrije schenking doen van € 106.671,- voor een koopwoning aan mensen tussen de 18 en 40 jaar oud.

Vanaf 2023 veranderen deze regels. Per 1 januari 2023 wordt de schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) verlaagd tot € 28.947,- en per 1 januari 2024 wordt deze helemaal afgeschaft.

 

Wat te doen als je een jubelton hebt ontvangen of deze dit jaar nog gaat ontvangen?

De jubelton is een belastingvrije schenking voor een koopwoning. Je mag er ook je hypotheek mee aflossen, je huis mee verbouwen of verduurzamen, onderhoud aan je woning mee bekostigen of bijvoorbeeld het erfpacht afkopen.

Gelukkig hoeft dit allemaal niet dit jaar nog. Je hoeft dus niet overhaast een woning te kopen of je eigen huis te verbouwen. Heb je een jubelton ontvangen, dan zit hier een termijn aan vast van 3 kalenderjaren.

Gebruik je het geld niet binnen de gestelde termijn voor je eigen woning, dan moet je dit melden aan de Belastingdienst. Als je de jubelton van je ouders hebt ontvangen, dan mag je een bepaald deel van het bedrag wel vrij besteden.

 

Controleer voor alle informatie en regels de website van de rijksoverheid.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/belastingvrije-schenkingen-voor-koopwoning

 

Voor meer informatie, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

 

 

Geplaatst: 31 oktober 2022