10 Bezichtigingstips

10 Bezichtigingstips

Ga je een woning bezichtigen of ben je aan het oriënteren? Ga dan goed voorbereid op pad. Met deze 10 bezichtigingstips ben je goed voorbereid vóór, tijdens en na de bezichtiging.

Tip.1 Procedure na de bezichtiging
We hebben te maken met een veranderende woningmarkt. Niet iedere woning wordt meer verkocht d.m.v. een biedingsprocedure. Vraag de verkopend makelaar naar de procedure. Hoe dien je te handelen als je interesse hebt in de woning.

Tip.2 Check van tevoren je financiële mogelijkheden
De teleurstelling is groot als je naar een woning gaat kijken die je uiteindelijk niet kan financieren. Ga daarom eerst naar een financieel adviseur.
Wanneer je weet wat je financiële mogelijkheden zijn, kun je sneller schakelen en zal een verkopende partij eerder de woning aan jou verkopen.

Tip.3 Neem de brochure goed door
Neem voordat je gaat bezichtigen de brochure goed door. In de brochure hoort een lijst van zaken en een vragenlijst toegevoegd te zijn. Neem deze goed door, hier staat namelijk veel informatie in over de woning. Denk bijv. aan wat er achterblijft of meegaat, hoe oud iets is en of er bekende gebreken zijn.

Tip.4 Verken de omgeving
De omgeving van een woning is zeer belangrijk. Is de woning gelegen aan een drukke of rustige weg. Dichtbij winkels of moet je hier altijd de auto voor pakken. Deze factoren kunnen invloed hebben op jouw woongenot. Daarom is het belangrijk om de omgeving goed te verkennen.

Tip.5 Premie gas en elektra
In de brochure (vragenlijst) staan aangegeven wat de verkoper per maand betaalt aan premie voor gas en elektra. Vraag na of de premie gebaseerd is op een vast contract of variabele kosten en uit hoeveel personen het huishouden bestaat van de te verkopen woning. Zodat jij een goed vergelijk kan maken en niet voor onaangename kosten komt te staan.

Tip.6 Aankoopmakelaar mee? Ja!
Wanneer je een aankoopmakelaar in de arm neemt heeft dat veel voordelen. Een aankoopmakelaar dient het belang van de koper. Een aankoopmakelaar laat zich niet leiden door emoties, maar kijkt o.a. kritisch naar de woning. Daarnaast kent hij het proces van A tot Z en kan hij jou daarom uitstekend begeleiden tijdens de bezichtiging, maar ook daarna.

Tip.7 Overdag bezichtigen
Bezichtig een woning altijd met daglicht. Dan kun je alles veel beter zien, zoals kleine details, vocht en oneffenheden. Je krijgt ook een veel beter en eerlijk beeld van de woning.

Tip.8 Maak een checklist
Tijdens een bezichtiging komt er een hoop op je af. Maak daarom vooraf een checklist. Zodat je tijdens de bezichtiging niets vergeet. Doe dit niet net voordat je gaat bezichtigen, maar een aantal dagen voor de afspraak. Iedere keer als je een vraag te binnen schiet, schrijf je deze op je checklist.

Tip.9 Onderhoud woning & bouwkundige keuring
Is de woning in goede staat van onderhoud of is er veel achterstallig onderhoud? Let hierop tijdens de bezichtiging. Let bijv. op het schilderwerk, vochtdoorslag, leeftijd cv-ketel en de dakbedekking. Twijfel je over de bouwkundige staat. Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren.

Tip.10 Energiebesparende maatregelen
Hoe zit het met de isolatie van de woning? Zoals bijv. dubbel glas en dakisolatie. Zijn energiebesparende installaties zoals, zonnepanelen, (hybride) warmtepomp, zonnecollectoren etc.
Wist je, als je energiebesparende maatregelen toepast, je een hogere hypotheek kunt krijgen. Daarnaast zijn er ook subsidiemogelijkheden vanaf 2 maatregelen (op uitzondering van zonnepanelen).

 

Heb je vragen na aanleiding van deze bezichtigingstips? Neem dan gerust contact met ons op.

 

 

Geplaatst: 15 november 2022